І Ми Там Були... або Наші Дороги
Пропоную залогуватися Smile
І Ми Там Були... або Наші Дороги

Цей форум створено для обговорення наших подорожей та подорожей добрих людей. Форум блогу http://nashidorogy.blogspot.com/. Всі повідомлення форуму захищені законом Про авторське право... http://nashidorogy.ukrainianforum.net/forum-f13/tema-t66.htm
 
ФорумФорум  КалендарКалендар  ДопомогаДопомога  ЗареєструватисьЗареєструватись  Вхід  
Влаштовуєш спортивні заходи, розкажи про це!
Слідкуйте за нашими новинами у VK.com та FACEBOOK

Частка | 
 

 Помічник завгоспа

Попередня тема Наступна тема Донизу 
АвторПовідомлення
GTat
Admin
Admin
avatar

К-ть повідомлень : 560
Дата регистрации : 15.04.2010
Звідки : Львів (Вінниця)

СтворюватиТема: Помічник завгоспа   Чт Черв 10 2010, 17:06

Знайшла калькулятор калорійності:
http://www.kedem.ru/calc/ccf/

Обираєте продукти, виставляєте вагу - отримуєте калорійнсть продуктів окремо та блюда вцілому. Доречі там навіьт проставляються білки, жири та вуглеводи - для складних походів досить корисна інформація.

_________________
Цінуй те, що маєш, досягай більшого
На початок Донизу
http://nashidorogy.blogspot.com/
svarozhych
Мандрівник
Мандрівник
avatar

К-ть повідомлень : 431
Дата регистрации : 20.04.2010
Звідки : Вінниця

СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   Ср Черв 23 2010, 13:57

мені б взагалі було цікаво дізнатися про організацію походу для групи з чоловік ~10 з точки зору завгоспа. Як підібрати продукти, як їх розподілити, як зберігати і переносити. Це була б корисна інформація.
На початок Донизу
http://veloukraine.blogspot.com
GTat
Admin
Admin
avatar

К-ть повідомлень : 560
Дата регистрации : 15.04.2010
Звідки : Львів (Вінниця)

СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   Ср Черв 23 2010, 14:14

svarozhych пише:
мені б взагалі було цікаво дізнатися про організацію походу для групи з чоловік ~10 з точки зору завгоспа. Як підібрати продукти, як їх розподілити, як зберігати і переносити. Це була б корисна інформація.

Про це багато є в інтернеті статей. Якось може пошукаю та викладу посилання.

_________________
Цінуй те, що маєш, досягай більшого
На початок Донизу
http://nashidorogy.blogspot.com/
Tolstopuz
Гуру
Гуру
avatar

К-ть повідомлень : 144
Дата регистрации : 21.04.2010
Звідки : Винница

СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   Ср Черв 23 2010, 17:36

svarozhych пише:
мені б взагалі було цікаво дізнатися про організацію походу для групи з чоловік ~10 з точки зору завгоспа. Як підібрати продукти, як їх розподілити, як зберігати і переносити. Це була б корисна інформація.

Статті статтями але краще пробувати, бо кожен хто планує харчування робить це по своєму. Першого разу обов`язково помилишся, візьмеш багато або мало, або несмачне, чи одноманітне, або що гірше не вкладешся у бюджет.
Якщо подивитись то кожна стаття не схожа на іншу.
Наприклад коли в мене підхід серйозний я працюю із табличкою в екселі.

Але кожен завхоз сам компонує щось подібне. У програмах розчарувався давно, не дають вони розуміння повноти всієї розкладки. Самому треба пропрацьовувати.
В основному 2 підходи
1 Планування меню прийомів їжі а потім продуктів
2 Планування кількості прийомів взагалі, продуктів, а потім меню.
Більшість, по результатам в інтернеті працює по другому варіанті. Табличкою я користуюсь у першому.
такою

_________________
Не ошибается только тот кто ничего не делает.
На початок Донизу
GTat
Admin
Admin
avatar

К-ть повідомлень : 560
Дата регистрации : 15.04.2010
Звідки : Львів (Вінниця)

СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   Ср Черв 23 2010, 18:48

Взагалі то Tolstopuz правий - це треба спробувати самому. Добре, якщо керівник походу має досвід завгосту і може переглянути розкладку та виправити.
Я користуюсь Excel файлами. Збираюсь зробити щось на зразок шаблону для дводенних поїздок та для походів Карпати та Крим базуючись на тому, що мені звично та я вважаю коректним.

Але розкладка - це не лише файл з продуктами і меню, як деякі вважають.... це проблеми, це робота, ти весь у цьому у поході.

Я керуюсь такими принципами для походів Карпати/Крим(це особисто мій підхід, а загалом підхід залежить від керівника походу, вашого характеру та характеру походу):
- розкладка має бути більш-менш збалансованою
- розкладка має бути різноманітною
- розкладка має враховувати особливості учасників группи (це формується на епаті підготовки до походу, в самому поході всі або їдять те що дають, або сидять голодні)
- розкладка може бути групова або індивідуальна (індивідуальна - це зайва морока, бо треба розрахувати всі продукти на 1 учасника)
- розкладка має враховувати складність походу, графік походу
- розподіл загальних продуктів на 1 людину має бути рівномірним і рівномірно зменшуватись у поході (враховуючи стан группи та кожного учасника)
- розкладкою керує завгосп і на цьому крапка. Всі зауваження - після походу або не у моїй присутності. Завгосп може змінити розкладку на вимогу керівника группи або лікаря, якщо це є аргументовано - умови походу, стан групи, зміна маршруту (наприклад, бівак і ходовий день змінено місцями). В іншому випадку керівник групи на розкладку не впливає.
- завгосп - це робота, треба на неї налаштуватися до походу. Завгосп до походу і протягом всього походу взаємодії з командою - буваю і невдоволені, команда намагаєтьс вносити ініціативи - це людський фактор. Як на мене, завгосп - це керівна роль і поході, а отже треба мати хоча б відповідні якості характеру, не говорячи вже про навики керування людьми.
- завгосп несе багато мілких харчів: приправи, олію, НЗ і т.д. і т.д. - це все має бути враховано у загальну вагу

Незалежно від якості розкладки, треба бути готовим, що в учасників групи будуть зауваження накшталт (мої варіанти відповідей (не самі коректні і гуманні tongue)):
- я зробив би краще - будеш ти завгоспом - будем слухати тебе, а тут я завгосп
- чого я вже пів походу несу банки з консервами і ми їх не їмо - а я несу НЗ, яке ми скоріше всього не з"їмо, може помінямося?
- знову рис, а давайте макарони - зробіть вигляд що ви чього не чули Rolling Eyes
- мені це незручно нести, давайте його з"їмо - не давайте
- і т.д.
Це особисто мій підхід, що базується на мому характері Twisted Evil, проте бажано до похожу розуміти що відповідати на такі закиди.

Трохи в сторону від теми: завгосп - це сірий кардинал походу Twisted Evil, оскільки їжа - це одна з головних потреб людини.

_________________
Цінуй те, що маєш, досягай більшого
На початок Донизу
http://nashidorogy.blogspot.com/
Tolstopuz
Гуру
Гуру
avatar

К-ть повідомлень : 144
Дата регистрации : 21.04.2010
Звідки : Винница

СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   Ср Черв 23 2010, 20:31

Ну якщо розказуємо свої принципи то поділюсь і я.
1. Хорошу розкладку може зробити тільки та людина яка була на цьому маршруті у ролі помічника керівника, або його пропрацювала. Без проробки та розробки маршруту разом із керівником завхозу неможливо зробити хорошу розкладку.

При розробці потрібно врахувати ще фактор сприймання їжі. У перші дні споживання невисоке, організм вимотується через незвичний графік тому йому необхідні білки, апетиту немає, можна зменшити об`єми їжі, організм використовує внутрішні резерви. Далі наступає фаза "втягування" у режим. У групи з`являється апетит, але присутня ще незвична фізична робота. Порції стають більшими і жирнішими, проте зезначно. І в останній фазі виникає момент стабільної роботи організму, навантаження не відчуваються, але виникає величезне відчуття голоду. От в цей момент розмій пайки зменшується і у відсотковому співвідношенні домінують жири. Це необхідно для того щоб організм не почав втрачати вагу

Правда стикався з тим що при розробці розкладки вона робиться різноманітна але енергетично однакова, а в складні дні додається необхідний продукт. Тобто розкладка будується по одному принципу і визначається кількість складних моментів, для них і береться запас.

Із Тетяніних тез незрозуміла
- розкладка може бути групова або індивідуальна (індивідуальна - це зайва морока, бо треба розрахувати всі продукти на 1 учасника)

Усюди рахується розкладка виходячи із порції на одну людину на раз, а потім множиться на кількість людей.

Ще в доказ різноманіття підходів у різних людей:
- знову рис, а давайте макарони - зробіть вигляд що ви чього не чули
Теж довго так вважав.
Реально переконався що психологічно зручніше робити так.
-(Група)Що будемо їсти?
-(Завхоз)А що хочете?
-(Г)А давайде халву, і горіхи, і батончик.
-(З)Неа це багато, давайде халву і горіхи.

Такий діалог в нас на Уралі був тричі на день протягом усього походу.

Усі ми в походи ходимо в першу чергу для відпочинку. І якщо група хоче через 10 хвилин після привалу поїсти ягоди то треба їсти, по у місці привалу по графіку руху може ягід і не бути(це репліка для керівників)
А досвідчений завхоз зуміє зкоригувати розкладку під час походу так щоб група була задоволена.
Якщо сьогодні в нас Сушені кальмари і сало на обід, завтра халва і горішки, а після завтра ковбаса і шоколад. То по бажанню групи можна це все компонувати як завгодно. Хочете сьогодні макарон з молоком, добре, але завтра зранку чергові встають на пів години раніше щоб приготувати суп який було заплановано на вечір.
Виникає протиріччя. Чому керівник при невдоволенні групи має право змінити маршрут, розуміючи що відсутність бажання може вилитись у ЧП, а завхоз повинен настояти на свому?

З приводу планування продуктів. Завхоз це такий же учасник як і інші. І зовсім не обов`язково його нагружати додатковими продуктами. Взагалі чудова ситуація це відносно однаковий набір продуктів у кожного. На кожне чергування готується максимально із тих продуктів які несеш. От і виникає автоматичне поступове розвантажування.

З приводу розподілу ваги. Дівчата несуть СТІЛЬКИ ж продуктів що і хлопці. Дівчата НЕ несуть ГРУПОВЕ спорядження(палатки, котли, спеціальне).

_________________
Не ошибается только тот кто ничего не делает.
На початок Донизу
Спонсируемый контент




СтворюватиТема: Re: Помічник завгоспа   

На початок Донизу
 
Помічник завгоспа
Попередня тема Наступна тема На початок 
Сторінка 1 з 1

Права доступу до цього форумуВи не можете відповідати на теми у цьому форумі
І Ми Там Були... або Наші Дороги  :: Просто туризм :: Корисне та цікаве-
Перейти до: